вторник, 11 июня 2013 г.



Історія  бібліотеки
НВК «Голованівська загальноосвітня школа
І – ІІІ ступенів ім. Т. Г. Шевченка – гімназія»

    Бібліотека Голованівської середньої школи №1 була заснована приблизно на початку 1947 року. Бібліотекарем працювала Лужанська Лілія Володимирівна. В інвентарній книзі №1 перший запис було зроблено 6 лютого 1947року та проведено облік 100 книг.
     Бібліотека була розташована в старій школі на місці теперішньої будівлі школи – гімназії. В 1969 році приміщення старої школи було зруйновано для забудови нової, а бібліотеку перенесено в нинішнє приміщення, де вона знаходиться в даний час. В 1975 році, крім читальної зали, було виділено ще одну кімнату для книгосховища.
     В 1978 році було введено посаду бібліотекаря і призначено на неї Безносюк Ольгу Володимирівну, яка на той час закінчила Олександрійське культурно – освітнє училище по спеціальності бібліотекар середньої кваліфікації. У серпні 1981 року завбібліотекою Лужанську Л. В. було звільнено в зв’язку з виходом на пенсію, а Безносюк О. В. зараховано завідуючою бібліотекою. Бібліотекарем прийнято на роботу Стромець Ольгу Андріївну. В 1982 році вона звільнилась, а на її місце призначено Поліщук Людмилу Василівну. У вересні 1985 року вона була звільнена в зв’язку зі зменшенням кількості класів – комплектів.
     В 1981 році фонд бібліотеки налічував 7840 екземплярів книг та 2889 екземплярів підручників (підручники до бібліотеки почали надходити в серпні 1979 року). На початок 2012 року фонд бібліотеки налічував 26334 екземпляри книг, з них підручників – 13614 екземплярів.
     Бібліотекар НВК Безносюк О. В. має першу кваліфікаційну категорію. Вона бере активну участь у навчально–виховному процесі школи, проводить різні щорічні акції «Живи, книго!», «Шкільний бібліотекар», конкурс «Найкращий читач України» та інші, масові заходи, бібліотечно-бібліографічні заняття з учнями, презентації книжкових виставок. Неодноразово нагороджувалась грамотами та подяками: Управлінням освіти і науки Кіровоградської облдержадміністрації за активну участь у Всеукраїнській акції «Живи, книго!» в 2003, 2005, 2009 та 2011 роках.
     В 2012 році бібліотекарем випущено методичні рекомендації «Бібліотечно-бібліографічні заняття в системі загальноосвітньої підготовки школяра».
     Цінні та раритетні книги шкільної бібліотеки: рукописний збірник поезій Т. Г. Шевченка «Три літа» 1967 року видання, «Большая Советская Энциклопедия» в 51 томі, «Українська Радянська Енциклопедія» в 17 томах, книги серії «Мировая детская литература» та дитячі енциклопедії в кількості 40 екземплярів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий